I år är det 100 år sedan kvinnor i Sverige för första gången fick rösta i val till riksdagen. De senaste 50 åren har även alkoholkonsumtionen i samhället ökat och blivit mer jämställt även om männen fortfarande dricker mer än kvinnor.
Män och kvinnor allt mer lika
Den största förändringen som observerats under de senaste decennierna är att kvinnor blir alltmer lika män – på gott och ont. År 2005 hade kvinnor mindre skuldkänslor och en mer – i positiv mening – aggressiv framtoning jämfört med 1975. Mäns och kvinnors personlighetsdrag blir helt enkelt mer lika. Det är rimligt att anta att detta kommer till uttryck också i förhållandet till alkohol och hur man dricker, enligt forskaren Ingemar Skoog vid AgeCap.
Ökad vinkonsumtion bland kvinnor
Andelen som intensivkonsumerar alkohol har ökat i alla grupper men tydligast ökar den bland kvinnor och de som är 70 – 79 år – rock n´roll-generationen eller boomers som de kallas på engelska.
Framförallt har vinkonsumtionen ökat. För 30 år sedan hade bara en procent av de 75-åriga kvinnorna en riskkonsumtion; 9 glas vin eller mer per vecka. I dag är det tio procent.
Kvinnor får mer testosteron
Biologiska kvinnor som dricker mycket alkohol får en ökad mängd av testosteron som är ett könshormon förknippat med biologiska män. Samtidigt leder det till att nivåerna av könshormonet östrogen som är förknippat med biologiska kvinnor minskar. Hos biologiska män har omvänd effekt. Det vill säga att mycket alkohol resulterar i lägre nivåer av testosteron och högre nivåer av östogen. Detta gör att fertiliteten hos båda könen minskar samt att det kan ha en negativ påverkan på potensen.
Lådvinernas intåg
Vad som ligger bakom utvecklingen är en kombination av ändrade attityder, politiska beslut, tillgänglighet, lådvinernas intåg, förskjutning av könsroller, en uppdaterad syn på åldrandet och en överlag vitalare äldre befolkning med pengar. Det är känt att höginkomsttagare har mer alkoholproblem än låginkomsttagare. Orsakerna bakom hög alkoholkonsumtion är alltifrån tristess, depression, ensamhet och fysiska krämpor. Samtidigt ökar hälsoriskerna ju äldre vi blir, då kan det vara bra att kolla på hur den yngre generationens förhållande till alkohol och hur de dricker.
Yngre dricker allt mindre
Generation Z, 00- och 90-talister, dricker nämligen mindre än vad deras föräldrageneration gjorde i samma ålder. Sedan år 2000 har andelen i årskurs 9 som dricker alkohol minskat från 81 till 42 procent. Dessa siffror är inte unika för Sverige, utan gäller i stort sett hela västvärlden.
Att det är ett stort skifte på gång när det gäller synen på alkohol visar inte minst intervjun med Terese Backström som håller på att utbilda sig till sommelier på Grythyttans restaurang och hotellhögskola. Hon har fokus på att få in mer alkoholfritt på restauranger.
– Jag vill göra stegen mellan alkoholfritt och alkohol mindre. Till exempel om du äter en sex rätters-meny och väljer ett dryckespaket till så byt ut ett par av glasen till alkoholfritt, säger hon. Läs hela intervjun med Terese Backström här.
Senaste inläggen:
- Sober Pink Runstreak 2024
- GNISTA Spirits: ”Alkoholfritt är inte en trend längre. ”
- Så fastar vi 2023 – Lite mer hållbart och eftertänksamt!
- Så slappnar du av utan alkohol
- Fyra tips till dig som är gråzonsdrickare
Källor /Länkar:
Kvinnor och alkohol, Systembolaget
The graphic image that warns binge-women they could end up looking like a man
Så påverkar alkohol din kropp