Hoppa till innehåll

Så styr hormoner ditt mående

Serotonin är det eviga lyckohormonet att sträva efter.

Dopamin är en signal­substans i hjärnan, som är kopplad till belönings­systemet. Dopamin fungerar stimulerande – ger oss kickar. Dopamin är kopplat till olika beroenden, som tobak, droger och alkohol men även mat, söt­saker, och beteenden som skapar spänning och lust som shopping, spel, sex och sociala medier. 

Dopaminer kan leda till missbruk

När hjärnan upprepade gånger utsätts för droger, eller ett beroendeframkallande beteende utsöndras onormala mängder dopamin. Ironiskt nog leder detta till slut att dessa stora mängder gör att hjärnan producerar mindre dopamin.

Frisläppningen av dopaminet rubbas och personen blir ofta nedstämd, omotiverad vilket i sin tur skapar mer sug efter att höja dopaminet igen med de skadliga ämnena. Missbruket och den onda cirkeln är igång.

hormoner

Dopamin verkar på en mycket basal nivå i de äldre strukturerna av vår hjärna medan Serotonin verkar på en högre nivå i vår främre del av storhjärnan. Dopamin får dig att agera på impuls, väldigt direkt. Serotonin är också en signalsubstans som påverkar ditt humör och ditt mående. 

Läs mer: Sex hälsotrender du inte får missa 2020

Relationer är bra för oss

Serotonin får dig att kontrollera dina tankar och handlingar till det som i ett längre perspektiv är bäst för dig. 

Kontakt med andra människor är oerhört viktigt. Relationer stimulerar den empatiska förmågan. Men det ska vara ansikte mot ansikte. Att ha kontakt via sociala medier duger inte. Där är det dopamin-kickarna som sätter in, när vi söker upp­märk­samhet, och räknar antalet gilla.

Dopamin hämmar serotonin

Lust styrs av dopamin, medan lycka styrs av serotonin. Det finns en sak som hämmar serotonin: nämligen dopamin. Så ju mer lust en människa söker desto mer olycklig blir hon.

Låg nivå av serotonin ger fientliga tankar mot andra människor, och känslor av att andra är emot en. Medan höga nivåer kan ge en känsla av gemenskap och vänliga tankar mot andra, även de man inte känner.

Läs mer: Var rädd om ditt serotonin!

Så ökar du ditt må-bra- hormon

Öka ditt serotonin genom medkänsla med dig själv och andra, meditation, massage, musik, mindfulness och mat rik på tryptofaner och omega-3.

Medkänsla med dig själv och andra ökar serotonin när du släpper ditt ego och hjälper andra så ökar ditt välmående.

Meditation rensar ditt sinne och hjälper dig med en kroppslig och mental avslappning. Meditation ökar dopamin, serotonin och även melotonin som vi behöver för att kunna sova.

Massage ökar både serotonin och dopamin i kroppen samt sänker stresshormonet kortisol.

Musik som är avkopplande frigör både dopamin och serotonin. Många upplever musik ännu starkare när de inte längre dricker.

Mat som innehåller tryptofan ökar serotonin som probiotika som finns i yoghurt, syrade grönsaker och kombucha. Annan bra mat är bananer, fullkornsbröd och havregryn. Omega 3 som finns i fisk och alger är också bra.

Mindfulness i vardagen där du gör medvetna val ökar ditt serotin långsiktigt.

Mer om Alkoless:

Gå gärna med i Club Alkoless om du vill träffa fler som är alkoless som jag. Alkoless finns på Instagram också här: http://www.instagram.com/alkoless.se
Prenumerera gärna på Alkoless nyhetsbrev som ges ut på söndagar med tips om kurser, alkoholfritt, porträtt, nyheter med mera.

3 kommentarer till “Så styr hormoner ditt mående”

  1. Det är bra att hålla koll på det där med hormonet och vara medveten om när de kickar in – och att de inbland splar spratt med oss. Som jag ser det kan faktiskt tantriskt sex också vara en väg till att må bra – behöver inte ge dopaminkickar och kan öka serotoininet. Bra kombo.

  2. ”Öka ditt serotonin genom medkänsla med dig själv och andra, meditation, massage, musik, mindfulness och mat rik på tryptofaner och omega-3.”

    Haha – vad fantastiskt med alla dessa Mmmmmmmmmmm som kan ge så mycket välbefinnande på ett hållbart vis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.