Hoppa till innehåll

Alkoholens effekter del 1 – Ångest

Alkohol och ångest

Foto: Elena Ferrer

Under några veckor kommer jag att blogga om alkoholens verkningar på vår kropp och vårt sinne med inspiration av William Porter författare till boken Alcohol Explained. Han är en brittisk medelålders advokat som efter 25 års drickande beslöt sig för att sluta dricka och ta reda på hur alkoholen påverkar oss kemiskt, fysiskt och psykiskt.

Alkolhol är ett bedövningsmedel. Om du känner dig låg eller trött så dämpar alkohol den känslan. Det har du säkert känt när du kommer hem efter en långs dags jobb och pustar ut med ett vinglas eller en öl i din favoritfåtölj på kvällen för att slappna av. Den sköna känslan infinner sig nästan omgående. Men invärtes så jobbar kroppen på hög varv, stresshormonerna sprutar.

Vår kropp och hjärna reagerar ständigt på vår omvärld och den mat och dryck som vi tillför den. Hjärnan har massor av hormoner som den släpper ut i våra blodådror när de behövs för att underlätta stresspåslag, hunger eller rädsla. Detsamma gäller när du tillför en drog till kroppen, då reagerar din kropp och hjärna på dess effekter om du tillför den regelbundet, som exempelvis kaffe som är ett starkt stimulansmedel.

Kortisol- kroppens eget pigghetshormon

Många hävdar till exempel att de inte vaknar till ordentligt under dagen om de inte får kaffe direkt på morgonen. Men om de skulle avstå kaffe så skulle kroppen vakna pigg i alla fall. De hormonerna finns naturligt inom oss och behöver inte tillföras utifrån.

På morgonen vaknar du och blir pigg för att hormonet kortisol ökar i kroppen. Nivåerna av kortisol är som högst mellan klockan 6 och 8 samt efter träning och frigörs även vid stress. När det gäller alkohol så tål du mer ju mer och oftare du dricker. Kroppen blir nämligen allt effektivare att hantera alkohol över tid. Men dessvärre så blir inte levern starkare utan bara svagare av dess påverkan.

Vilka effekter har då alkoholen på vår kropp?

Jo, två saker händer. För det första; hjärnan och vårt nervsystem blir känsligare för alkohol så att den kan fungera även när den är bedövad. För det andra så blir kroppen allt bättre på att släppa ut stresshormoner för att motverka alkoholens effekter.

Det här är helt naturliga effekter som kroppen gör för att överleva giftig påverkan utifrån. Men ju mer du dricker desto mer nervös och ångestfylld gör alkoholen dig när den ska ut ur kroppen. Även om alkoholen har lämnat kroppen så består känslan av ångest en lång tid efteråt. Det är inte ovanligt att alkoholen kan leda till långvarig depression.

Ju starkare och hälsosammare du är desto bättre klarar din kropp av att hantera när alkoholen ska ut, men ångesten kommer du alltid att få uppleva ändå. Även små mängder alkohol ger ångest.

Alkohol och ångest

Det finns en stark koppling mellan alkohol och ångest. Det är känt att självskadebeteende och självmord är betydligt vanligare hos människor med alkoholproblem. Den avslappnande effekten som alkoholen ger byts snart ut mot ångest i liknande grad. Alltså ju fullare du var, desto mer ångest får du när kroppen nyktrar till.

Om du är deprimerad dagen efter beror det på alkoholen inte för någon annan särskild orsak. (Det vill säga om du inte har betett dig illa mot någon. Däremot kan ångesten göra att du ältar mer negativa saker än vanligt.) Ångesten beror på en kemisk reaktion som uppstår i kroppen när alkoholen ska ut. Om du då tar en återställare så försvinner ångesten direkt.

Det spelar ingen roll hur framgångsrik du är i livet eller hur fina viner du dricker. Vi dricker alla för att bli avslappnade och glada men dagen-efter-ångesten drabbar alla i mer eller mindre grad och det är för att slippa den som många fortsätter att dricka.

Ångesten försvann

Jag kan intyga att min egen ångest i princip har försvunnit sedan jag helt slutat att dricka alkohol. I många år har jag känt en oro i kroppen men som nu är helt borta. Jag är övertygad om att det är alkoholen som påverkade min psykiska hälsa. Jag har aldrig varit alkoholist men jag drack i perioder alldeles för mycket som under längre ledigheter och på semestrar, då var det fritt fram att dricka nästan dagligdags.

Jag säger inte jag inte mår dåligt emellanåt men jag hanterar känslorna bättre, jag dämpar dem inte med alkohol utan väljer att vila och meditera och bara låta känslorna rinna av mig. De gör de till slut. Allt går över, även de värsta känslorna och det är ju det som är att vara en kännande människa.

 

2 kommentarer till “Alkoholens effekter del 1 – Ångest”

  1. Pingback: Farväl Avicii 1989-2018 – Alkoless- mer liv, mindre stress

  2. Pingback: Alkoholens effekter del 2 - Alkohol och det undermedvetna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.