Hoppa till innehåll

Cannabis – den ”ofarliga” drogen

  • av
cannabis

amritanshu-sikdar-253730-unsplash

Det har aldrig rökts så mycket cannabis i Sverige som nu. Denna ”ofarliga” drog som förvandlar friska unga människor till offer i sina liv. För de flesta är det bara en ungdomsdrog som de växer ifrån när de inser att de blir trögtänkta och dumma i huvudet av den. Men för andra kan det bli början till slutet. Det värsta med droger är att de dödar människors kreativitet, rätten till egna tankar och drömmar. Drogfria människor är farliga, de är nämligen fria.

Mikael dog på tågtoaletten

Jag har en gammal bekant som står och stirrar tomt framför sig på stadens gator efter att ha tappat bort sin själ en kväll för 30 år sedan i ett rus. Han lever men i en helt annan värld än vår. Psykosen är hans enda vän.
Andra ungdomsvänner fortsatte till tyngre droger som Mikael som jag fick höra dog av en överdos på en tågtoalett. Han hade toppbetyg från Samhällsvetarutbildningen på universitetet men drogen tog hans dröm istället. Jag minns fortfarande när jag hörde om din död. Jag var på en personalfest och fick kämpa med tårarna när jag förstod att du inte hade fixat det. Det var så tungt.
Jag har vänner som klarat det men som ofrivilligt för över sin egen ångest på nästa generation. Det är som att mönstret går i arv. Alla dessa ”ofarliga” droger som alkohol och cannabis, berätta för mig vilken nytta de gör för människors liv och hälsa?

Långläsning om Tobias psykos

Ta dig tid och läs KIT:s långläsning (8 artiklar) om Tobias som hittades drunknad på Urkult förra året. Från att ha varit en helt vanlig men äventyrslysten kille förvandlades han till en annan människa och gick en förtidig död till mötes.

Läs mer här: Varför dog Tobias?

Övriga länkar: 

Antalet vuxna som använder cannabis ökar 

30 riksdagskanditater vill tillåta cannabis

På sikt blir hjärnan trög

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.