Hoppa till innehåll

Hållbarhet och alkohol

  • av
Hållbarhet och alkohol.
Nyutslagna björkar är den godaste doften som finns.

Björkarna håller just på att slå ut i Umeå. Kanske känns det sent för dig som läser detta om du bor i Södra Sverige eller så är det helt i fas om du bor i Norra Sverige som jag. Vi pratar mycket om klimatförändringarna i världen nu. Enligt FN så har vi sju år på oss att stoppa klimathoten och sträva efter att sänka den globala uppvärmningen enligt Parisavtalet under minst två grader.
Och det är just i norr som klimatförändringarna märks mest i världen, här går de snabbast med extrem väder, snöfattigare vintrar mer regn och is istället, glaciärer som smälter, mer träd på kalfjället med mera. 

Liten lektion i hållbarhet 

Men visste du att inte dricka alkohol är en viktig handling i att leva ett hållbart liv? Det är nog inte många som tänker på att det. Här kommer en liten lektion.
Hållbarhet beskrivs i tre dimensioner: Den ekologiska eller miljömässiga, den ekonomiska och den sociala hållbarheten.

Så bidrar du som inte dricker till hållbarhet:

1.Ekologisk hållbarhet – Färskt och rent dricksvatten är en bristvara i många länder. Att producera alkohol kräver vatten. För att producera ett glas öl krävs 75 liter vatten och för ett glas vin 110 liter vatten. Många länder drabbas också av utsläpp från alkoholtillverkning.

2.Ekonomisk hållbarhet – Det sägs att alkoholindustrin ger arbetstillfällen och bidrar till ekonomin. Hur man än räknar så kostar alkoholen mer än den smakar för samhällets del; sjukvården, rättsväsendet, socialtjänsten och uteblivna skatter på grund av minskad produktivitet och minskade inkomster är stora kostnader.

3.Social hållbarhet – Människors hälsa är den viktigaste delen av den sociala hållbarheten. Alkohol, liksom andra droger, ger sämre hälsa, brist på trygghet i våra mellanmänskliga relationer och ofta en för tidig död. De som drabbas är anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater, och samhället, som tillsammans bär kostnaderna och lidandet i spåren av alkoholindustrins vinster. Det behövs inget missbruk, eller ens riskbruk, för att cancerrisken ska öka. Den stora riskökningen för flera cancerformer uppkommer visserligen vid en relativt hög konsumtion. Men när det gäller bröstcancer ökar den redan vid ett glas per dag och växer successivt med ökat intag. Det finns alltså ingen ”säker” alkoholkonsumtion med avseende på cancerrisk.

Gratis prova-på-coaching

Boka in ett gratis prova-på-coachingsamtal i min kalender i dag här så hjälper jag dig att hitta dina verktyg till att dricka mindre eller inte alls.
Du vet väl om att coaching är avdragsgillt för dig som företag? Det går även att få delfakturera både som privatperson och företag. Jag tar även swish.  Det är en betydligt bättre investering i dig själv än en bag-in-box eller bubbel på fredagen.

Tidigare inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.