Hoppa till innehåll

Lena Lundqvist: ”Det var helt oladdat att ta ett alkostopp”

Lena Lundqvist, 52, år, tog en månads alkostopp efter jul – och nyårshelgerna för att bryta en inbiten vana. Hon upptäckte att det var lätt och helt oladdat bland familj och vänner.

Varför tog du alkostopp?
– Jag hade funderat hit och dit och känt att det blev lite för ofta att jag tog ett glas vin. På helgerna är det en inbiten vana. Efter jul och nyår så kände jag att det inte ens var gott. Så jag bestämde mig för att ta en vit månad. Och min man hakade på.

Hur reagerade vänner och familj?
– Vi sa det till våra barn som fyller 16 år. Det kändes helt oladdat. Efter ett par veckor undrade de om vi fortfarande hade alkostopp när de skulle duka middagsbordet och undrade vad vi skulle dricka till maten. Min mamma sa: ”Ja, det brukar jag också göra”. En kompis ville haka på men han hade så många festligheter inbokade just då.

Behöver man förbereda sig inför ett alkostopp?
– Nej, inte direkt. Det går att förhålla sig till allt. Det kan i och för sig vara dumt att boka in en dyr vinprovning just då….hahaha.

Vad har du upplevt under stoppet?
– Det var helt oladdat, jag höll inte ens reda på hur många dagar det var. Jag kände att jag var sugen på att ta ett glas på fredagen men jag hade bestämt mig så det blev inget. Jag kände inga större fysiska förändringar heller.

 Skulle du göra det igen?
– Ja det ska jag göra, innan semester i juli. Jag har upptäckt att vin är en guldkant för mig och att det kan få vara så men också att jag kan bestämma själv när jag vill dricka.

 

7 kommentarer till “Lena Lundqvist: ”Det var helt oladdat att ta ett alkostopp””

 1. Skulle nog vilja ha mer djupgående i varför hon tog alkostopp. Och enligt tempus i texten kan man ju tolka det som att stoppet är slut. Varför då, om det nu var något hon trivdes med?

  1. Ja, stoppet är slut. Hon ville ta en månad och var nöjd med det. Jag tycker det är bra också. Att stanna upp ett tag kan vara det som gör att får bättre vanor efteråt.

 2. Intressant och odramatiskt. Ett sätt att få syn på sina vanor och ovanor, sina eventuella laster.
  Att sluta med alkohol en månad skulle nog vara rejält mycket lättare än en kaffefri månad – ja, huga, jag får rysningar bara vid tanken på ett kaffestopp. 🙂

  1. Jag har tagit längre kaffestopp också. Det var tufft de första tio dagarna, jag grät nästan av abstinens, det är verkligen en drog. Jag blev så otroligt ”stissig” av koffein så det var bra att se över den konsumtionen också för att sova bättre.

 3. Jag har haft sk alkostopp sen i april förra året.
  Har aldrig förstått grejen faktiskt. Eller jo jag förstår ju vad det är men inte varför det för så många tycks vara en utmaning.
  Jag har knappt druckit alls sen 2014. Senaste året noll. Har varit gravid 😊 Dock drack jag knappt innan jag blev gravid heller. Ingen utmaning för mig men respekterar dom som det är en utmaning för. 👍👍👍
  En utmaning för mig vore att sluta röka och äta snacks 😨

  1. Bra jobbat! Sluta röka har jag också gjort i och med mitt alkostopp. Det hängde liksom i hop med vissa vänner och fest. Nu när jag inte dricker så känner jag inget sug alls. Däremot godis kan vara en utmaning i bland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.