Hoppa till innehåll

Suuuurt ska det va’!

Mmmm..surströmmningen smakade fin fint.

Ja men då så! Nu har jag som den norrländska finlandssvensk jag är, avnjutit fjolårets surströmmingar för första gången i år. Nåja, vissa av oss äter det mest hela tiden, men för mig brukar det bli några varje år vilket inte är jättefrekvent. Men faktum är att jag gillar att äta surströmming mer och mer för varje år. Och helst i goda vänners lag, då smakar den som allra bäst.

Nytt för mig var att lägga färsk dill på surströmmingsklämman. Ska vara bra för matsmältningen sägs det. Vi sköljde ned allt med alkoholfri Carlsberg och nubbe för de som ville. Min man hävdar att mjölk ska vara det bästa att dricka till enligt hans mamma som var från Härjedalen. Det ska också stilla magen. Jag har dock aldrig känt något obehag av strömmingen dagen efter,  snarare på grund av dryckesvalet.

Lina från Syrien vågade sig också på en smakbit trots odören, men hon tyckte faktiskt att det var gott. Men när vi frågade henne om hon ville ha en till så tackade hon vänligt men bestämt nej.

Sedan avrundade vi kalaset med efterrätt och sällskapsspel. Anita plockade fram ett gammalt analogt musikspel från 90-talet. Men det var så pass modernt att det hade formen av en cd-skiva och inte en lp-skiva.  Wow!

Jag har sällan sett så usla skådespelarprestationer samt musikkunskaper som igår kväll. Efter några rundor så hade vi i alla fall teamat ihop oss ganska bra och förstod varandras små egenheter bättre. Att visa två fingrar och peka på någon fick alla att fatta på sekunden att det var bandet U2 det handlade om eller att hasa baklänges måste vara Michael Jackson. Maj gjorde en briljant tolkning av bandet Dawn genom att böja sig under bordet. Hon trodde det betydde ”down” – under. När bandnamnet dök upp en andra gång,  gjorde hon samma rörelse och vi  fattade direkt att det var Dawn det handlade om. En poängskräll till vårt lag! Tada!

Kul hade vi ända till efter midnatt trots att vi var nyktra. När vi åkte hem så var det fortfarande ganska ljust ute. Äntligen är sommaren på väg med den efterlängtade ljusterapin som vi längtar så efter här i norr efter en lång vinter.

Hur gillar du att äta din surströmming? Ensam eller med vänner? Klämma eller bara med potatis och lök? Förfiléead eller hel?

Röda Ulven vs Kallax filéer. 1-0. Unisont gillade vi Röda Ulven bäst. Bäst sälta samt mjälla och goda.

Surströmmingsklämma anno 2017. Tunnbröd, smör, kokt varm potatis, surströmmning i bitar, hackad gul lök, dill och crème fraiche. Tomater är också ok att toppa med.

Rookien Lina fixade en liten, lien klämma. Veteranen Maj åt minst åtta firrar, hon slutade räkna efter ett tag.

Ulf hade full koll på spelplanen som liknade en cd-skiva. Notera de små spelpjäserna i form av elgitarrer. Coolt!

 

 

 

 

Kenneth och Anita höll koll på reglerna, åtminstone ett tag.

2 kommentarer till “Suuuurt ska det va’!”

  1. Spelet låter ju riktigt roligt.
    Själv hade jag för först gången i mitt liv premiär på surströmming förra hösten – då bidde den som din ovan samt tomater på…inte så mycket smak av firren. Jag lyckades undvika själva öppnandet av burkarna också 🙂

    1. Ja, spelet var roligt men ganska svårt. Men det är ju alla spel innan man fattat poängen med dem. Kul att du har vågat smaka surströmming. Efter tre gånger är det en vana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.