Hoppa till innehåll

unBooze – ett systembolag för alkoholfritt

Det har i höst seglat upp en ny stjärna av alkoholfritt på nätet i Sverige. Det är paret Anna Trägårdh och Danny Vendel i Bromölla som driver online-butiken unBooze. De startade sin nätbutik efter att under årets Sverigesemester upptäckt att utbudet av alkoholfritt behöver breddas

Beskriv er affärsidé och hur kom ni på den?


Anna: – Det ligger mig varmt om hjärtat att vara restriktiv med alkohol. Jag vill inte tappa kontrollen, jag har alltsedan tonåren varit den i vänkretsen som hellre kört bil än festat. Jag vill alltid vara körbar och tillsammans med min man tyckte vi att det saknades ett bra utbud av alkoholfritt. Min man och jag tycker att de som vill dricka alkoholfritt ska få ett lika bra utbud som de dricker alkohol och känna sig som en del av gemenskapen. Istället för att dricka varannan vatten kan man till exempel välja att blanda med alkoholfritt.

Vilka är ni som driver unBooze?


Danny: – Vi kommer från IT-branschen, där liksom i övriga branscher förekommer det afterwork, konferenser och andra sociala tillställningar. De som inte dricker erbjuds ofta tråkiga alternativ som mineralvatten eller läsk. Vi tycker att även de som inte dricker ska känna sig inbjudna i gemenskapen och erbjudas fullgoda alkoholfria alternativ.

Anna: – Om du inte dricker vin tar restauranger till och med bort glaset för dig, det blir lite exkluderande, tycker jag.

Hur ser ert utbud av alkoholfritt ut?


Danny: – Utbudet är smalt om man jämför med alkoholbranschen. Det finns inte tusentals alkoholfria alternativ att tillgå. Vårt sortiment växer allteftersom. I början ägnade vi mycket tid med uppsökande aktivitet för att få tag på producenter och distributörer. Nu kontaktar de oss. Vi är en plattform med potential.
– Vi är ett slags systembolag för alkoholfritt och har i dag bortåt 500 olika produkter till försäljning. Alltifrån spirits som är alkoholfri ”sprit”, tonics, alkoholfri öl, martini med mera. Low alko-trenden är stor utomlands och den är på väg till Sverige också. Där man kan blanda alkohol och alkoholfritt för att få ned alkoholhalten.

Vilket mottagande har ni mött av era kunder?


Danny: – Det har varit enbart positivt. Vi får bara bra feedback. Vi har ett stort utbud och kan leverera över hela landet. Vi har till exempel 86 olika alkoholfria öl, vilket är ett större utbud än Systembolaget.

Anna: – Vi har tex denna vecka tagit in en finsk gluten-, socker och alkoholfri öl, Kukko. Han hade bekymmer att få ut sin öl på Systembolaget så han blev väldigt glad när vi ville ta in den i vårt sortiment och kunderna verkar gilla den också. Systembolaget har ett bestämt antal hyllmeter av alkoholfritt, vi kan erbjuda så mycket mer.

Vilken sorts alkoholfritt säljer ni mest?


Danny: – Tonic säljer bra. Vi har över 200 olika sorter. Spirit går också väldigt bra. Det är fortfarande nytt för många.

Vilka är era personliga favoriter?

Danny: – Gnista– det är den första svenska alkoholfria spriten på marknaden. Den har ingen direkt koppling till någon särskild spritsmak. De gör helt en egen grej, mycket spännande.

Anna: – Jag väljer gärna en alkoholfri martini, tillsammans med tonic eller sodavatten och is. Även Skånska Spritfabrikens färdigblandade Gin&Tonic, de har trevliga flaskor och erbjuder en god dryck. Vi har medvetet valt att inte ha några pet-flaskor, vi vill erbjuda en härlig vuxen känsla med fina flaskor och burkar.

Hur ser ni på framtiden för unBooze?


Danny: – Vi är verkligen i startgroparna. Konkurrensen kommer att öka, konsumenterna kommer att ställa högre krav på alkoholfritt. Innan letade vi produkter, men snart så får vi tacka nej. USA, Kanada, Australien är det stort med alkoholfritt, vi ligger lite efter i Sverige.

Anna: – Vi tittar på fler fraktalternativ för att kunna erbjuda kunderna hemleverans över hela Sverige i framtiden. Vi har även förfrågningar från våra grannländer som Danmark och Norge.

Rabattkod för Alkoless på unBooze


Är du sugen på att testa något alkoholfritt från unBooze? Med koden Alkoless15 får du dessutom 15 procents rabatt på deras utbud, så tag chansen.


Senaste inläggen

2 kommentarer till “unBooze – ett systembolag för alkoholfritt”

  1. Jättekul initiativ med unBooze. Det behövs verkligen ett större utbud av alkoholfritt.
    Jag har just gjort min första beställning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.