Hoppa till innehåll

Vill utrota polio med bubbel

  • av

”En gåva för liv. ”

”Njut den goda smaken och gläd dig åt den goda saken!”

”Klar och fin ljusgul färg. Fina små bubblor.”

Bubbel. Det är Rotarys vapen mot polio i världen. Genom att förmå sina medlemmar att köpa Cava kör de med vilseledande reklam och vill få dem att tro att de räddar liv på barn.

I en stor baksidesannons i Rotary Nords medlemstidning uppmanas medlemmarna att köpa spansk Cava för att stötta deras projekt ”End Polio Now” som de genomför tillsammans med Melinda och Bill Gates Foundation. För varje såld flaska Cava kan nämligen nio barn vaccineras mot Polio enligt annonsen.

Endast 22 kända poliofall i världen

Visst är det ädelt att rädda barns liv genom att ge dem poliovaccin. Polio är i dag nästan utrotat i världen och Rotary har bidragit stort till det. Men 2017 fanns endast 22 kända fall av Polio i världen enligt UNICEF.

Tre miljoner dör av alkoholskador årligen

Visst det finns oroshärdar av polio i länder som till exempel i Syrien, men hallå, det är ju ingenting jämfört med de tre miljoner som dör av alkoholskador årligen i världen.  Enligt WHO – Världshälsoorganisationen – är EU den region i världen där det dricks mest. Bara i Europa avlider 200 000 människor om året av alkoholrelaterade sjukdomar eller skador som kostar samhället drygt 1250 miljarder kronor varje år.  

Alkoholmissbruk för 66 miljarder kronor

I Sverige ligger kostnaderna för riskbruk, skadligt bruk (missbruk) och beroende till 49 eller 66 miljarder kronor varje år, beroende på beräkningsmetod. De olika beräkningarna skiljer sig i hur man har räknat ut kostnaden för förtidspensionering, sjukfrånvaro och sjukvård enligt Folkhälsomyndigheten.

Rädda barns liv med bubbel

Det är verkligen snedvridet. Rotary vill få mig att tro att en massa barn räddas till livet genom att jag köper hem en flaska Cava för 178 kr. Äh, vad fan, jag känner mig godhjärtad, jag beställer en box om sex flaskor på en gång. Varför inte ge dem pengar direkt istället för att de först måste passera någons lever?

Allt fler äldre utvecklar riskbruk

Rotary har många äldre och köpstarka medlemmar. Det är känt att det är just de äldre som har mest problem med sitt drickande i Sverige i dag. Flera över 70 år har ett utvecklat riskbruk. De borde därför istället värna om sina medlemmars hälsa så de får behålla dem länge istället för att invagga dem i falsk marknadsföring om att de räddar liv på barn. Det är ingen hållbar livsstil i förlängningen.

Rädda livet på Rotarys medlemmar

Alkoholreklam är inte förbjudet i Sverige, men den får inte uppmana till konsumtion. Reklamen får inte heller vara påträngande. 20 procent av texten måste bestå av varningstext. Denna regel gäller även för tidningars online upplagor.

För att rädda liv på Rotarys medlemmar har jag därför anmält Rotarys annons till alkoholgranskningsmannen. Det finns säkert någon partner, barn eller barnbarn som kommer att tacka mig för det. 

Läs gärna mer om riskbruk här.

GÅ MED I MIN CLUB ALKOLESS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.