Måste man dö för att hitta sig själv?

Foto: Greg Ortega

All förändring handlar om att bli medveten. Vad är det som gör att du gör vissa saker utan eftertanke? Om du till exempel vill gå ned i vikt så behöver du bli medveten om vad som gör att du går upp i vikt. Kanske handlar det om de där omedvetna godsakerna till fikat som behöver ses över eller att du rör på dig för lite, eller kanske blir det för många glas vin i veckan?

När du tror att du har hittat orsaken till vad som gör att du går upp i vikt så behöver du se över beteendet. Varför äter du för mycket godsaker? Är det för att vara snäll med dina arbetskompisar men inte med dig själv? Du vet ju att det är dåligt för dig och att du går upp i vikt. Vad innebär det att unna sig vissa saker?  Tröstäter eller dricker du för mycket vin för att du inte ger dig själv mer plats i livet? Tänker du varför bry sig, jag har inget behov att vara någon hälsoguru, jag ska ändå dö en dag och då gör jag vad jag vill även om det inte är nyttigt för mig.

Tänk om du vänder på problemet?

Är det för att du inte vågar leva ett fullödigt liv som du äter för dåligt, tränar för lite eller dricker för mycket? Är du helt enkelt rädd för att vara ditt vackraste jag?

Något måste bort om du vill ha en verklig förändring i ditt liv. Det är som att skala en lök, för varje lager du tar bort ju närmare kommer du in till ditt sanna och lyckliga jag. Att bli medveten handlar inte om att ta död på allt som är roligt utan att förstå vad just du behöver för att må riktigt bra och hitta din unika livsmening.

Anita Moorjani var döende i en långtgående cancer. Hennes man fick beskedet att hon enbart hade några timmar kvar att leva när allt vände. Hon låg i sin sjuksäng och fick då uppleva en nära-döden-upplevelse som fick henne att förstå varför hon var döende i cancer. Hon överlevde trots mycket dåliga livsprognoser. Där på dödsbädden fick hon nämligen nyckeln till vad som ger livet verklig mening och föreläser nu om de fem viktigaste sakerna hon lärde sig. Allt handlar om att bli medveten om vilken inre kraft du har, menar hon.

Unna dig 18 minuter med Anita Moorjani istället för ett extra glas vin ur bag-in-boxen eller en kaka till, så kanske du hittar nyckeln till varför du inte lever ditt liv fullt ut. Du behöver inte dö för att förstå vad som är din livsmening. Du behöver bli medveten.

10 thoughts on “Måste man dö för att hitta sig själv?

  • Reflektioner är så viktiga. Och jag tycker INTE man ska dö först! Jag försöker reflektera över mina val titt som tätt. Det betyder inte att jag har svaren varje gång, men jag försöker iaf. Ha en fin kväll och tack för att du lyfter viktiga saker!

  • Att bli mer medveten innebär att mycket i livet kan förändras till att bli bättre. Definitivt är det så. Anledningen till att många inte orkar ta steget fullt ut tror jag beror på att det krävs mycket mod och en fast beslutsamhet. Att bli medveten handlar också om insikten att man faktiskt är ensam om ansvaret för sig själv. Att man slutar gömma sig, hittar på ursäkter/anledningar att “fly”, att man blir brutalt ärlig mot sig själv. Processen som leder fram till genuin lycka, glädje, klarhet och inre lugn är ju långt ifrån enkel. Iaf om man vill gå hela vägen. Det är troligen inte bara alkoholen man måste släppa taget om utan betydligt mycket mer 😉. Så länge man har vind i seglen är det lätt att hålla fast kurs. Det är när orosmolnen tornar upp sig, när motgångarna hopar sig, när tvivel och bristande tillit sköljer över en som det är svårt att hålla kvar övertygelsen. Men det är också genom de tuffaste perioderna man har chans att växa som mest, att lära av dem och sen stark kunna gå vidare i processen <3

    • Ja, det finns inga genvägar, bara senvägar. Så ju snabbare man vågar ifrågasätta sig desto snabbare når man målet. Tack för inspirationen, Agnetha! ❤

  • Intressant! Jag förespråkar eftertanke, reflektion och medvetna val i mitt företag. Coachar och uppmuntrar till att söka balans för hela livet för både kropp, själ och ande. Lyssna gärna på min podcast där vi samtalar om hälsa och balans…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: