Hoppa till innehåll

Amalfikusten – vilken lyckträff!

”Jag längtar till Italien,

till Italiens sköna land,

där små citroner gula,

de växa uppå strand,

där näktergalar drilla

allt uti dalen stilla,

och snäckorna så röda,

de lysa uppå sand”

Längtan till Italien av Birger Sjöberg

Utsikten från vår balkong över Maiori på Amalfikusten.

Efter Rom bytte vi den eviga staden till undersköna berg, hav och citroner i lördags. Vi bor i Minori på Amalfikusten. Vi hyr ett liten lägenhet bland citronodlingarna i bergen med en magnifik utsikt över grannstaden Maiori.

Vår hyresvärdinna berättar att det bor 30 familjer i bergen närmast oss. Förbi vårt hus går den berömda Citronstigen som är en stenbelagd vandringsled med trappor mellan Minori och Maiori. Det var länge den enda fasta vägförbindelsen mellan orterna. Annars så var det båt som gällde. Byborna måste ha grymma. vadmuskler.

Citronodlingar och smaragdgrönt hav

Amalfikusten är precis den underbara konstrasten vi letat efter på vår resa till Italien. Hög luft, berg, vänliga människor, citroner och ett smaragdgrönt hav. Vi gick i söndags Citronvägen till Maiori. Nästan varje meter är värd att stanna till och fota lite extra.

Senterio di limone – citronstigen

I det andra huset uppifrån där bor vi i Minori – Casa Nanno Aldo.

En av flera tusen citronodlingar på Amalfikusten. Det är här likören Limoncello uppfanns.

Bougainvilla i Maiori.

Kyrkan i Maiori med anor från 1400-talet. En tämligen modern kyrka i romerska ögon mätt.

Crodino – alkoholfritt på italienska

Efter vår vandring till Maiori så åt vi lunch på en liten familjerestaurang. Jag beställde in Crodino som fördrink. Det är en alkoholfridryck som påminner om Aperol med en lite bitter apelsinsmak. Jag blev nästan gråtfärdig av lycka när vi fick in drinkarna. De hade verkligen ansträngt sig och fyllt glasen med färsk frukt och gröna blad. Förutom att den var vacker att se på så smakade den ljuvligt också.

Mmm…Crodino. En supergod italiensk alkoholfri drink.

Vi beställde in Caprese sallad, tomat och mozzarella med färsk basilika och oliver till förrätt följt av en ljuvligt krämig lasagne. Mamman i familjen verkar vara restaurangens matvirtuos.

Il quadrofoglio – fyrklövern

Allt smakade underbart gott. Jag som alltid tyckt att mozzarella varit överskattat fick backa. Denna fick mina smaklökar att kvittra av vällust. Jag försökte räkna ut vad restaurangens namn Il quadrofoglio betydde utan att googla. Den var dessutom ganska nyöppnad. Hmm…det verkar vara något med fyra sedan noterade jag en liten fyrklöver intill menyn. Aha…fyrklövern.

Vi skrattade lite extra när vi kom på det då min man är grym på att hitta fyrklöver ute i naturen. Han brukar hitta några hundra(!) varje år. Han har försökt att hitta några här i Italien men inte lyckats än. Den här gången var det jag som fann den första för i år. Det här stället bjöd oss nämligen på den bästa maten hittills och för knappt 500 kr tillsammans. Vilken lyckträff! 🍀

Plötsligt hände det. Jag lämnade maken vid ett hav av klöver för att hämta ut pengar. Precis när jag gick hittade han årets första fyrklöver i Minori.

Gå gärna med i Club Alkoless om du vill träffa fler som är alkoless som jag.

Jag finns på Instagram också här. http://www.instagram.com/alkoless.se

5 kommentarer till “Amalfikusten – vilken lyckträff!”

    1. Säger detsamma!!!

      Och detta sen då: Denna fick mina smaklökar att kvittra av vällust.

      Vilken underbar bild du målar upp i mitt sinne med dina ord. Må du kvittra av vällust mången gång till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.