Hoppa till innehåll

En rejäl detox utan socker, kaffe och sociala medier

Detox

I över en vecka har jag kört Kundalini Winter Detox på Innerlight Yoga i Umeå tillsammans med Tatiana. Vi var ett trevligt gäng på sex damer som utmanade oss själva denna bistra januari då rimfrosten på träden gnistrat alldeles extra mycket och kylan krupit under skinnet.

Nästan varannan dag körde vi minst ett 90-minuters yogapass med utrensande övningar och meditation.

Jag har under veckan skippat kaffe, socker, mjölkprodukter, bröd, vitt mjöl, kött och alkohol förstås, med det är ju produkter jag redan undviker utan problem. Detox är ingen fasta så det är fritt fram att äta ångkokta grönsaker, ris, potatis, bönor, tofu, dricka örtte, buljong och ghee (klarnat smör).

Digital detox för en Social Media Queen…brrr!

För att spetsa till det lite extra valde jag även att skippa sociala medier i en vecka. Brr…Jag är ju något av Social Media Queen då jag jobbat med det i över tio år. Men jag kände att det var nödvändigt om detoxen skulle få någon riktig effekt på mitt sinne också.

Det var nog den största utmaningen av dem alla till en början. Hoppsan! …Slentrianmässigt råkade jag gå in på Facebook och gratulera några kompisar. Jag kom på mig själv när det var försent så det vara bara att låta det passera. Att gratulera någon är ju ändå rätt så fint.

Detoxen i övrigt gick hyfsat matmässigt. Jag var inte hungrig då det blev minst tre liter dryck av varierande slag per dag förutom maten. Målet var att rensa ut toxiner från njurarna, bli piggare och klarare i huvudet, samt tappa några kilon och få klarar hy och blick. Samt boosta immunförsvaret, förstås.

Det var en rejäl utmaning att rensa ut julens alla godsaker. Jag hade ont i huvudet nästan dygnet runt de första fyra dagarna. Jag sov oroligt och fick nästan sömnbrist på köpet. Mina kollegor på jobbet tyckte jag var lite väl sömnig när jag nästan somnade på mötena men jag kämpade på.

Turban bra mot huvudvärk

Dessutom frös jag som en nakenhund. Svepte in mig i sjalar och koftor för att hålla värmen. När huvudvärken var som värst svepte jag in huvudet med en sjal. Jag läste på nätet att linda huvudet hårt kan göra att musklerna i huvudet får avslappning och därigenom lindras huvudvärken något. Att ta huvudvärkstabletter kändes helt förkastligt när jag kommit så långt i detoxen.

I Kundaliniyoga bärs vita kläder och vit turban. Enligt Yogi Bhajan grundaren av Kundalini expanderar vita kläder vår aura eller elektromagnetiska fält. En stark aura ger oss en stark och stadig identitet och utstrålning, och negativa influenser filtreras automatiskt bort. Turbanen gör att vi får mer fokus på oss själva och närvaro på övningarna. Det kändes fint och ombonat med turbanen när jag mådde som sämst. ( Jag till och med gick och handlade i min turban…hehehe.)

Alkoholsug byts ut mot godissug

Det är lätt att byta ut alkohol mot godis när man slutar dricka. Till en början är det ok, dels för att det är ett trevligt substitut. Det är ju nämligen mycket socker i alkohol också. Att även sluta äta godis samtidigt som du vill bli alkoholfri kan vara en för stor utmaning. Det går inte att sluta två starka beroenden samtidigt.

Men nu när jag har varit alkoholfri i över 15 månader, då vill jag verkligen ta tag i mitt sockersug också. Så därför härdade jag ut med huvudvärken. På fjärde dagen släppte den äntligen och det kändes som att återvända till livet igen. Namaste!

Detox får kroppen att inse att den lever

Tatiana beskriver att detox får oss att vakna upp och inse hur dåligt skick vår kropp är och att vi behöver ta hand om den innan den havererar. Oftast reagerar vi först när vi blir sjuka och då kan det vara försent.

Bättre då att agera i förtid och se över vad du stoppar i dig. Tomma kalorier som alkohol och socker innehåller ingen näring som får din kropp att fungera effektivt över tid.

Jag gjorde misstaget att äta lite chokladkaka på ett kalas i lördags. På söndagen vaknade jag upp med huvudvärk igen. Så vitt socker går bort helt nu. Jag kommer möjligen smaska på lite raw food-kakor i framtiden.

Som man ropar, får man svar

När det gäller den digitala detoxen så var det som sagt jobbigast första dagen då jag rent slentrianmässigt gick in på Facebook för att surfa runt. Det löste jag med att stänga av alla pushnotiser i mobilen. Det var ett smart drag då jag slapp trigga min hjärna med att gå in och kolla så fort mobilen lyste upp. Sedan fick jag hålla mig från att gå in och kommentera, vilket jag ofta gör.

Jag uppmanade alla som ville få tag på mig att de kunde kontakta mig på mejl eller ringa på mobilen under detox-veckan.

Jag har fått ett par privata samtal och ett par mejl. Sedan har jag kommunicerat en del på messenger vilket jag ändå tycker är detsamma som mejl. Men det har inte varit så mycket i övrigt så det har varit lugnt minst sagt.

I måndags efter en veckas detox gick jag in för att kolla igenom de drygt 100 meddelanden jag hade fått på Facebook.
Vad innehöll de?
Hur många spännande meddelanden hade jag missat?
Hur många inbjudningar till fester har jag missat?

Noll. Zero. Null.

Inga meddelanden var riktade till mig personligen. Inget. Noll. Zero.

Jag hade i och för sig fått en inbjudan till en träff med trevliga föreläsningar i mars. Det lät intressant, så den tackade jag ja till. Resten av meddelandena var andra som ville att jag skulle gilla deras sidor eller kommentarer i olika grupper som jag är med i. Men ingen riktade något meddelande till mig personligen.

Slutsats av digital detox:

1.Det är januari. Det händer inte så mycket under dessa tuffa oxveckor efter jul på sociala medier. De flesta ligger under en filt och knaprar på skorpor och längtar till januarilönen så de ska få känna sig Joakim von Anka-rik i några timmar igen. Innan räkningarna ska matas. Det betyder att ingen orkar vara social innan de har råd att göra något roligt igen.

2. Jag har inte interagerat. Vem ska då interagera med mig? Som man ropar får man svar, typ.

3. Jag har fått mycket gjort och bestämt mig för att fördela min tid mer effektivt över dagen så jag inte blir så jag blir mindre splittrad  i mitt jobb och här på Alkoless.

Hur mår jag då efter en veckas detox?

Balanserad och alldeles fantastiskt mår jag. Jag känner mig uppåt, glad, fysiskt lättare och pigg. Det var en pärs i början men jag är glad att jag härdade ut. Det var helt klart värt i efterhand. Det bästa var att även köra den parallellt med anpassade Kundalini yogapass.

Vår lilla grupp blev ett härligt sammansvetsat och glatt gäng då vi kämpat oss igenom detta tillsammans.Riktiga pionjärer. Vi lyckades nästan skapa en känsla av Indien på Storgatan 51 i Umeå. Ghee (klarnat smör)  är något som jag verkligen gillar och kommer äta mer av också.

Detoxrutin Kundaliniyoga:

Morgonrutin:
Skrapa tungan
Torrborsta kroppen och duscha
Drick 1 liter varmt kokt vatten med färskpressad citron innan frukost
Yoga/Meditation

Frukost:
Gröt med bär och Ghee/växtmjölk
Örtte typ Chai

1 l. Grönsaksbuljong innan lunch eller drick under dagen.

Lunch:
Kitchari med ghee och soja
Ångkokade grönsaker med ghee och soja
Bönor

Mellanmål:
Mandlar
Buljong
Örtte

Middag:
Kitchari
Tofu
Ångkokta grönsaker med ris eller potatis
Bönor

Kvällsdryck:
Guldmjölk 

Här kan du läsa mer om digital detox och Time Well Spent

 

 

 

1 kommentar till “En rejäl detox utan socker, kaffe och sociala medier”

  1. Pingback: "Var inte så hård mot dig själv!" - Att gå emot normen – Alkoless- mer liv, mindre stress

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.