Hoppa till innehåll

Alkoless – när du vill hitta dig själv utan alkohol och bli ditt allra bästa jag

 alkoless

Det började med en månads stopp i oktober 2016, jag ville testa att leva ett liv utan alkohol. Men när läste jag att det är först efter tre månader som kroppens inre organ blir pigga då bestämde jag mig för att köra i 100 dagar och sedan utvärdera. En illa vald tidpunkt, kan tyckas, det var nämligen över alla jul- och nyårshelger. Men det gick över förväntan.

För mig handlade det inte om att dricka måttligt, utan om att inte dricka alls.

Det var en stor befrielse. Jag bloggade om mina erfarenheter när jag hade uppnått 100 dagar här. Men samtidigt saknade jag något. Jag ville läsa om andra som tagit stopp som jag. Men jag hittade inga sajter som jag gillade på svenska så jag kände mig manad att starta just Alkoless.se.

Alkoless är en sajt som jag själv ville ha när jag tog alkoholstopp.

Och nu är du här och läser hos mig. Det är jag enormt tacksam för. Det innebär att jag inte är ensam om att vilja lära mig mer om hur ett liv utan alkohol kan levas.

Den här bloggen är till för att inspirera dig till att våga ta både ett kortare stopp på en månad eller helst ännu längre, kanske till och med för alltid.  Läs gärna om vilka fem viktiga upplevelser jag har haft sedan stoppet .

alkoless

”Meh, men jag ju har inga alkoholproblem!”
Kanske du tänker, men så här tror jag du känner dig…egentligen.

 • På något sätt blev ditt glas vin på helgen till en flaska eller två.
 • Du vet att du dricker mer än nio glas vin per vecka om du är kvinna och 14 glas öl om du är man.
 • Du tror att det är lugnt eftersom du inte har nått botten…än.
 • Du vaknar förbannad och ledsen på dig själv och du skäms. Du vet att det beror på ditt drickande.
 • Du har försökt att sätta regler kring din alkoholkonsumtion men har misslyckats.
 • Du har ångest och du dricker för att klara av alla utmaningar i ditt liv.
 • Du är stressad och dricker för att slappna av men känner dig bara än mer stressad. Du ifrågasätter om du har alkoholproblem. Du dricker ju mindre än dina vänner.
 • Du vet att du har ett alkoholproblem, men du vet inte hur du ska förändra det.
 • Ditt liv bygger i stor utsträckning på sociala aktiviteter och arbetsrelationer som ”kräver” att du ska dricka, även om du vill sluta vet du inte hur du ska kunna leva utan alkohol.
 • Att vara nykter låter tråkigt och du är rädd för att ta farväl av allt som är kul i livet om du ger upp alkohol.
 • Om du tänker på att aldrig mer dricka alkohol så känner du paniken växa inom dig.
 • Du vill inte kalla dig för alkoholist. Det låter som en mardröm, att gå på AA-möte känns ännu mer skräckinjagande.
 • Du har försökt att sluta, och har kanske till och med lyckats vara nykter i några dagar eller månader, bara för att återvända till ditt ohälsosamma förhållande till alkohol, eftersom du trodde att du hade kontroll.
 • Du vet att du inte bara kan ta ett glas när du går ut, då väljer du hellre att inte dricka alls.
 • Kanske är du redan nykter men du känner dig lite övergiven och tänker: ”Vad gör jag nu?”
 • Att dricka är inte ens ”roligt” längre, du är alkoless, men du kan inte sluta ändå.
 • Du har sagt till dig själv ”Nu slutar jag”, mer än en gång under de senaste veckorna eller månaderna. Men du fortsätter att dricka i alla fall och kan inte förstå varför du trillar dit igen.

alkoless

Jag har känt mig periodvis exakt på samma sätt som jag tror du också gör. Nyår 2014 satte jag som mål att jag skulle må bra varje dag. En del tyckte det var ett väldigt provocerande mål, inte kan man må bra varje dag?  Varför inte?, tänkte jag. Varför är det provocerande att ha ett hälsomål som gör mig gott varje dag?

Jag nådde inte målet att må bra varje dag det året. Men NU är jag är där.

Jag hade aldrig anat att det egentligen handlade om att helt sluta dricka alkohol. I mina sämsta stunder drack jag flera flaskor vin på en kväll i hopp om att jag skulle bli lyckligare. I mina bästa stunder drack jag bara ett par glas eller inte alls.

Jag insåg till slut att jag hade förvandlats till en högpresterande slentriandrickare.

Det var på tog för lätt att ta ett glas extra under veckorna för att slappna för att sedan öka intaget till helgen. Den tiden är förbi nu.

Jag har nått mitt hälsomål – att må bra varje dag.

De känslor som alkoholen bedövade och berövade mig på, låter jag flöda fritt nu. Det är en fantastisk känsla. Det sorgliga i historien är att jag inte insåg det redan när jag var tonåring och en gång började dricka för att jag trodde det skulle hjälpa mig att hitta mig själv och bli mer uppskattad. Men jag ångrar inget, livet kan ändå bara levas här och nu.

Så här jobbar jag!

Jag är diplomerad coach, instruktör i Mindful Self-Compassion och mindfulnessintruktör steg 1.

Vad jag tar med till bordet är att jag inte bara har gjort det här arbetet själv, men jag har också genomgått omfattande träning och coaching. Min coaching-stil är full av medkänsla där vi arbetar tillsammans för att hjälpa dig att bli alkoless både på kort och lång sikt.

Tillsammans arbetar vi för att hjälpa dig att växa, hitta din motivation och göra så att du får hållbarhet, frihet och tydlighet i ditt mål att bli alkoholfri.

Mitt mål som coach är att följa med dig och ge dig de verktyg du behöver för att inte bara omfamna en livsstil utan alkohol eller droger, men att också älska det. Läs mer om mindful sobercoachning här.

Vill du också bli ditt allra bästa jag? Det här kan jag lova att du kommer att uppnå.

   • Bättre och jämnare humör.

   • Bättre relationer både till dig själv och andra.

   • Bättre hälsa.

   • Bättre sömn.

   • Bättre sexliv.

   • Bättre av allt.

Prenumerera på Alkoless nyhetsbrev så du inte missar några nyheter, tips på alkoholfritt,  intervjuer med mera. Anmälningslänk hittar du här. 

4 kommentarer till “Alkoless – när du vill hitta dig själv utan alkohol och bli ditt allra bästa jag”

 1. Jag är ute efter att hitta ett alternativ till de som inte vill ha alkohol i min restaurang och undrar var kan man köpa seedlip?

 2. Slutade med alkohol i början av april. Nu är det sommar och snart semester. Vad väljer jag nu? Känner att det är lite tomt och undrar vad jag gör nu?

  1. Hej Ulrika! Grattis till tre månader utan alkohol. Det är ju fantastiskt. Det är inte många som klarar att ens ha en månads uppehåll. När du tar bort det som kanske ha varit din ”snuttefilt” då kommer alla känslorna på en och samma gång. Du tvingas att möta dig själv i ditt naturliga tillstånd. Det är helt normalt att känna sig uttråkad, det är därför vi flyr in i alkohol, Netflix, shopping, mat, sex med mera. Ett tips för att komma ur tristessen är att göra något nytt som du aldrig har gjort förut. Våra hjärnor gillar äventyr och utmaningar. Vad kan du hitta på i dag? Om du vill är du välkommen att boka in ett gratis 15 minuters lära-känna-samtal så kan jag se om jag kan hjälpa dig vidare. Länk hittar du här: https://calendly.com/ingela-alkoless/15?month=2022-06 Allt gott! Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.