Hoppa till innehåll

Onlyness – det som gör dig unik

Foto: rawpixel.com

Onlyness! Vad betyder det? Jag hade aldrig hört talas om det innan Helena Roth uppmärksammade mig på Nilofer Merchant som myntade begreppet för några år sedan. Det handlar om en annan sorts unikhet än den vi är vana vid att prata om.

Onlyness är det som bara en individ kan ge en specifik situation, inkluderat resan dit och varje människas egen passion. Onlyness handlar i grunden om att hedra varje persons unikhet: först som vi ser oss själva
och för det andra hur vi värderas.

Var och en av oss står på en plats som ingen annan upptar. Den unika synvinkeln är sprungen ur vår samlade erfarenhet, perspektiv och vision. En del av dessa erfarenheter är inte så ”perfekta” som vi kanske vill, men även dessa erfarenheter är en källa till vad du skapar.

Till exempel:

 • En person som har yngre syskon med en sjukdom kan välja att studera medicin för att hitta ett botemedel.
 • En person som är besatt av vackra detaljer kan intressera sig för industriell design och uppfinna hur vi alla använder ny teknik.
 • Den som har vuxit upp under förtryck kan välja att bli journalist, värna om yttrandefriheten och förbättra tillståndet i sitt land.

Onlyness är vad som gör en person unik utifrån sin egen historia, sin egen berättelse. Det är det som är den inneboende källan till varje persons onlyness, menar Nilofer Merchant.

Min onlyness är att jag vågar sticka ut hakan med den här bloggen som handlar om att hitta vägar till att dricka mindre alkohol, helst ingen alls, för att få ett bättre och gladare liv. Jag vill visa på en annan väg till välbefinnande bortom de guldkantade vinglasen och samtidigt ifrågasätta alkoholnormen utan pekpinnar.

Mina föräldrar var inte alkoholister, snarare absolutister. Men det har hela mitt liv funnits sköra människor omkring mig som druckit för mycket och som har gått ned sig i depressioner för att slippa ta tag i sina demoner. Skamfyllda och vackra människor som behöver pepp istället för ännu ett glas. Jag kan inte förändra dem, men jag kan förändra mig själv och visa på andra vägar utan alkohol. Förhoppningsvis inspirerar jag också några på vägen. Det här är bloggen som jag själv saknat på min resa bortom alkoholnormen.

Vad är din onlyness? 

Kolla in Nilofer Merchants TEDx-tal, som ger fin vägledning till din onlyness.

10 kommentarer till “Onlyness – det som gör dig unik”

 1. Onlyness, de uttrycket är nytt för mig. För mig handlar den om att vi ska komma mer i kontakt med sex och lust och bygga bra relationer och jag tror det började i en våldtäkt och sexuella kränkningar jag upplevde i tidiga tonår. Tack för att få ett ord på det.
  Glad påsk

 2. Det unika med mig? Hum… Jag brukar intressera mig för den smala vägen. Säger man att Coca-Cola är bra, blir jag misstänksam och undrar varför, och börjar gräva. Kan då komma fram till att vanligt vatten är mycket bättre… :-). Kan inte komma på något mer unikt med mig just nu.

  Alkohol är ett gissel för många. Äldre generationen skulle gärna visa sig frikostig genom att truga i gästerna med sprit. Min pappa var nära att ramla dit pga detta trugande. Mamma slutade köra bil eftersom hon tröttnade på att vara fyllechaffis.

  1. Oj, det lät avancerat att sluta köra bil för att slippa vara fyllechaffis. Kanske bättre att byta umgänge. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.