Hoppa till innehåll

Sluta hylla charterfylla!

charterfylla

Balkongpaket! – Var redo för alla sköna stunder på terassen.

Starta semestern med en kall drink på terassen.

Nummer 1 i minibaren. Vodka bag-in-box på tre liter i fyra olika smaker.

Riskera inte att vara nykter!

Om tre veckor ska jag åka på semester till Gran Canaria för första gången i mitt liv. Vi har flygstolar ned, maken och jag, direkt från Umeå med Ving. Vi hyr lägenhet av några vänner. Smidigt. Ingen traditionell charter för oss.

Sköna lugna dagar med yoga, bad och vandring står på schemat.

Men jag inser att Ving har en annan plan för mig. I dag kom nämligen en tjock katalog och ett säljblad om allt jag kan shoppa tax-free på planet. Budskapet var tydligt. Fyll på minibaren direkt vid ankomst så att du inte riskerar vara nykter en minut för länge. Vilken tur att jag bara är alkoless och inte nykter alkoholist. Då skulle jag ha svårt att värja mig mot alkoholnormen och spritlobbyn.

Särskilt ballongpaketet kändes ju väldigt lockande. Den copywritern vet vad som säljer.

charterfylla

Men vad fan?!! Vägra charterfylla.

Alla mina fördomar om charter besannas. Det är så vi ska spendera vår semester. Unna dig alkohol så att du blir så där härligt rödbrusig, slörig och frigjord. Mysigt? Naaa…tack, men nej tack.

Jag blir sjukt provocerad. Är detta verkligen en del av en hållbar och hälsosam livsstil? Hjälper detta människor att stressa av och komma hem utvilade och fräscha? Knappast.

charterfylla

Sluta hylla charterfylla!

Jag börjar ångra mitt beslut om att åka ned till denna semesterö. Jag vet att redan på flygplatsen på utresan så kommer medresenärer ivrigt hälla i sig några öl och glas vin för att börja fira semestern. Eller kanske snarare för att slippa komma ihåg den.I fjol när jag var på Island så undrade islänningarna storögt om det stämde att svenskarna dricker alkohol på morgonen på flygplatsen när de ska på charter? Är det verkligen sant?Jomenvisst, det stämmer, svarade jag uppgivet. Och sedan fortsätter de hela vägen ända fram till första arbetsdagen igen. Typ minst en veckas konstant supande. I bästa fall. I sämsta fall. Två veckor.

LOHAS – konsumtionsmedveten målgrupp

Vilket utbud finns det för mig som vill ha en alkoless semester? Vad erbjuds? Inte mycket eftersom jag inte är en köpstark målgrupp enligt charterbolagen. Men de har fel. Jag är ju en LOHAS.

LOHAS är en akronym för Lifestyle of Health and Sustainability (hälsa och hållbarhet) och innefattar människor som vill leva ett njutningsfullt, hälsosamt och spännande liv, men inte på någon annans bekostnad.LOHAS är i Sverige ofta en högutbildad kvinna mellan 30 och 60 som tjänar mer än 300 000 kr per år. LOHAS bor för det mesta i större städer som Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Örebro och Umeå.

Ge oss alkoholfria balkongpaket

Vi är över 40 procent konsumtionsmedvetna svenska LOHAS- kvinnor som vill ha ett annat utbud. Ett utbud som erbjuder mer hållbara och hälsosamma alternativ i minibaren.Ge oss ett alkoholfritt balkongpaket. Vad sägs om ingefärashots, fruktjuicer, fräsch raw kombucha, iste, alkoholfri öl och bubbel? Kom igen charterbranschen! Bättre kan ni! Vi är ingen liten minoritet längre som är less på alkohol. Vi är många som vågar vägra baksmälla på semestern till förmån för andra mer bestående upplevelser.

7 kommentarer till “Sluta hylla charterfylla!”

  1. Så rätt tänkt, Ingela! Håller med dig till fullo! Det är både förnedrande och förfärligt att mötas av dess ”balkongpaket”. Pinsamt, Ving! Tänk modernare!

  2. Visst kan det uppfattas som osmakligt med denna konsumtionshets när det kommer till charter och alkohol. Men samtidigt är det en stor inkomstkälla för charterbolagen vilket sin tur håller ner biljettpriserna. Så det är en del i affärsidén som vi andra får leva med. Jag flyger mycket i jobbet och driver en större reseblogg så jag påminns ständigt om detta när jag reser till vissa destinationer.

  3. Pingback: Alkoholfri solsemester på Gran Canaria är en hit – Alkoless- mer liv, mindre stress

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.