Hoppa till innehåll

Existensiell hälsa: Tillit som livskraft – del 5

  • av
Existensiell hälsa

Photo by Gabby Orcutt on Unsplash

Mina allra första minnen av tillit är från min barndom. Jag upplevde att båda mina föräldrar hade stark tillit till mig. De litade helt på mig som barn och sedan vuxen, vad jag än gjorde, vilka val jag än gjorde, mina olika beslut och de var stolta över mig.

Med några få undantag!

När jag var 5-6 år gammal hade jag möjlighet att börja söndagsskolan, som fanns i byn. Där gick alla mina kompisar och det ville jag också göra. Men det tyckte inte min pappa. Han menade att det fanns nyttigare saker att göra mitt på söndagen. Jag kunde åka skidor eller följa med på en båttur vill Lillån.

Men jag stod på mig och började söndagsskolan och min kontakt med kyrkan började där och då och har sedan fortsatt, men med olika aktiviteter och uppdrag.

Reflektioner

Min upplevelse och erfarenhet av tillit är att den gett mig livskraft. Det är en kraft, som värmer mig, jag kan räta på ryggen och fatta mina olika beslut. Det är en enorm styrka, som bär över de mäktigaste hindren, som kommer i min väg.
Dess motsats är misstro!

Den gör mig svag och förvirrad. Jag fastnar i de beslut, jag måste ta. Det känns trångt, eländigt och ganska hopplöst. Snopet?
Mina tankar och reflektioner går så här.

Min uppväxt och de första åren i mitt yrkesliv mötte jag nästan bara tillit från mina föräldrar, kompisar, lärare och chefer. Jag fick för lite träning i tillitens motsats – misstro.
Jag tycker att jag fortfarande inte hittat bra strategier för att möta motstånd. Strategier, som ger mig styrka och handlingskraft, när jag möter misstro. Några strategier är kamp, flykt och anpassning. Jag blir inställd på att bli ” till lags och lite inställsam. ”

Dessa strategier tar för mycket tid och kraft av mig och jag tvingats eller vill därför lämna dessa situationer eller personer – på gott och ont!

Här kan du läsa de tidigare inläggen i de åtta grundstenarna för existensiell hälsa:

 

Gunnel Lagerkvist ägästbloggare på Alkoless.se och skriver om Existensiell hälsa. Hon är utbildad sjuksköterska, St. Lukas-terapeut och konsult.
Läs fler inlägg om existensiell hälsa här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.