Hoppa till innehåll

Existensiell styrka och kraft – del 4

  • av
Existensiell kraft

Photo by Jordan Whitt on Unsplash

Några mil söder om Umeå har jag en enkel stuga nära havet. Det är mitt ” Andbo. ”

I snart 40 år har jag varje vår, sommar och höst varit där, för att hämta styrka och kraft. Stugan är väldigt liten med kök, matsal och vardagsrum i ett sovrum och toalett och duschrum. Där finns också en gäststuga med snickarbod.

Den ligger bara fem minuters väg till vackra, släta klippor med en liten sandstrand. Det är en skogstomt med skogsstjärnor på försommaren och lingon och blåbär på hösten.

Stugans enkelhet gör att den är lättskött och ger mig ro, vila och återhämtning. Där trivs barn och barbarn, som också får styrka energi och kraft av något, som är en styrka, som växer ut kontakten med något större, något, som är mer än bara jag.

Min egen inre styrka, växer genom mötet med något utanför mig själv. En kraft som hjälper mig att konfrontera det obehag som livet bjuder mig på ibland.

Tankar och känslor får fritt spelrum

Under de år, som jag haft ” Andboet ” har jag mött stora förändring och kriser, som gett mig känslor av otillräcklighet, obehag, sorg och besvikelser. Jag har behövt tid för reflektion och bearbetning.

Då åker jag ut till ” Andboet ” – helst bara jag.

Jag är där ute några timmar, fikar och går ned till klipporna. Mina tankar kretsar kring en modell, som heter 4-rummaren. Jag funderar och känner efter, vad som gör att jag känner mig:

  • Nöjd
  • Cencurerad ( känner ett motstånd )
  • Förvirrad
  • Inspirerad

Tankar och känslor får fritt spelrum och jag vet att de får leva i mig utan att jag blir störd. Miljön är välkänd sedan många år, luften är ren, härlig vind ute på klipporna och med en öppen horisont.

Jag har mött en glimt av den existentiella styrkan och kraften, som balanserar mina upplevda problem?

Här kan du läsa de tidigare inläggen i de åtta grundstenarna för existensiell hälsa:

 

Gunnel Lagerkvist ägästbloggare på Alkoless.se och skriver om Existensiell hälsa. Hon är utbildad sjuksköterska, St. Lukas-terapeut och konsult.
Läs fler inlägg om existensiell hälsa här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.