Höstens tema i bloggen: Existensiell hälsa

Existensiell hälsa

Foto: Tom Ezzatkhah

Jag lyssnar mycket på podcasts och fick tips om Existenspodden via mitt blogginlägg om Fem poddar som bygger ditt inre. Det är journalisten Agneta Lagercrantz som gör den för Svenska domkyrkoförsamlingen i Stockholm. Hon intervjuar människor om olika existentiella frågeställningar.

Nyligen lyssnade jag på forskaren Cecilia Melder som studerar existentiell hälsa. Det handlar om de åtta själsliga tillstånd eller grundstenar som enligt WHO är viktiga för människor i hela världen. Om människor får ha hopp, känna förundran, leva i harmoni eller finna styrka i sin tro ökar också den fysiska och psykiska hälsan, enligt forskningen.

Missa inga nyheter! Prenumera på alkoless söndagsnyhetsbrev här.

Inspirerad av min kompis Gunnel så tänkte jag köra ett bloggtema på de åtta grundstenarna under hösten, eftersom jag tycker det passar så väl in i Alkoless värdegrund om se fördelarna med att inte dricka alkohol före pekpinnarna.

Åtta grundstenar för existensiell hälsa

1. ANDLIG KONTAKT: kontakt med något större som hjälper en att uppleva trygghet och tillförsikt.

2. MENING OCH SYFTE MED LIVET: att det finns ett speciellt syfte med att just jag lever.

3. UPPLEVELSE AV FÖRUNDRAN ÖVER TILLVARON: att du kan känna inspiration och tacksamhet inför din omgivning, till exempel naturen, konst och musik.

4. HELHET: att tankar, känslor, handlingar, kropp, psyke och det andliga är en enhet.

5. ANDLIG STYRKA: att hitta sätt att komma igenom det som är svårt och känna glädje i livet.

6. HARMONI OCH INRE FRID: att vara tillfreds med sig själv och känna ett lugn.

7. HOPPFULLHET OCH OPTIMISM: att ha en framtidstro även när livet är svårt.

8. EN PERSONLIG TRO (behöver inte vara av religiös art) som ger en styrka i vardagen och hjälper en att njuta av livet.

(Källa: WHO)

Vilka grundstenar har du tillgång till i ditt liv?

Disktuera gärna i den nystartade slutna gruppen på Alkoless facebooksida. Den ingår INTE i något kurspaket, utan finns till för dig som vill hitta andra som är alkolessa. Innan jag släpper in dig i gruppen så får du besvara på frågan Varför vill du vara med i gruppen för Alkoless? sedan så släpper jag in dig. Presentera dig gärna för de andra, vem du är och vilka förväntningar du har på gruppen.

Här hittar du länken till den slutna Facebook-gruppen: https://www.facebook.com/groups/1956151904632908/?source_id=462005784135511

PS. I gruppen berättar jag lite om det nya spännande alkoholfria konceptet jag flaggade för i förra nyhetsbrevet. Uns! Uns! Uns! DS. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: