Raw food semla – för dig som vill undvika socker

Raw Food Semla

Snart är det fettisdag och jag som är en äkta semmelälskare våndas lite då jag har bestämt mig för att undvika vitt socker. Då är det skönt att kunna njuta av raw food godsaker. Den här semlan är både smarrig och nyttig på en och samma gång. Lite pyssel men helt klart värt. Testa vet ja. Liten men naggande god.

Raw Food Semla

(5-6 små semlor)

Förberedelser om du vill: Lägg sötmandlarna i blöt, gärna 8 timmar. Blötläggningen tar fram smaken. Lägg gärna cashewnötterna till grädden i blöt också så blir grädden krämigare. 2 timmar räcker.

MANDEL- OCH KARDEMUMMABULLARNA:

0,75 dl (ca 50 g) blötlagda mandlar

0,75 dl (ca 45 g) cashewnötter

0,5 dl (ca 30 g) krossade linfrön

ca 6 st dadlar (75 g urkärnad vikt)

En nypa salt

1 tsk kardemumma

2 tsk kokosfett med kokossmak (kallpressad kokosolja)

Mixa cashewnötter och linfrön till mjöl. Häll av mandlarna och tillsätt, kör tills allt är finfördelat. Kärna ur dadlarna, mixa ned tillsammans med resten av ingredienserna. Forma till små bullar, ta av ett lock och gröp ur ordentligt så att grädden får plats. 
Om du missat att blötlägga mandeln kan du behöva tillsätta lite vatten för att få en formbar deg.

CASHEWGRÄDDEN:

1 dl (ca 90 g) cashewnötter, blötlagda minst 2 h

0,5 st päron (ca 100 g)

1 st dadel (ca 15 g)

0,5 tsk äkta vanilj

ca 2 msk vatten

Häll av cashewnötterna, skala päron, kärna ur dadeln och lägg tillsammans med vanilj och vatten i mixern. Du behöver inte diska mellan bulle och grädde. 
Om du missat att lägga cashewnötterna i blöt kör du dem till ett fint mjöl innan du lägger i övriga ingredienser, och tillsätter en aning extra vatten. Mixa tills grädden är slät. Fyll urgröpningen med grädden och lägg på locket.

Källa: Barabroccoli.se

3 thoughts on “Raw food semla – för dig som vill undvika socker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: