Vad behöver Du för att må bra, vad tänker Du på, när Du mår bra och hur känns det då?
Vi lever i ett land, som i internationella studier, som till exempel World values survey, klassas som ett av världens mest sekulariserade länder. Det medför bland annat att frågor om hur vi mår, livets mål och mening har både blivit privata och har inte samma uppmärksamhet längre. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle, släkt och vänner bor kanske inte i vår närhet. Sammanhang, som vi växte upp med finns inte längre och traditioner och sammanhang förändras hela tiden.
Det innebär att det inte är lika lätt att hitta en grund för vårt liv. Livskartan, som tidigare hjälpt oss att tolka vad vi ser och upplever, och som varit ett stöd att förhålla sig till går inte att använda längre. Den kan inte vägleda oss, när livet drabbar oss, genom till exempel sjukdom, separation, arbetslöshet och död. Det blir en stor utmaning att orientera sig i de nya situationerna.
Vi har stora möjligheter att växa och utvecklas som människor – hela livet. I det ligger det att var och en av oss kan utforska vår egen livskarta – där vi kan öka vårt välbefinnande och vår hälsa.
Min blogg vill vara ett stöd för Dig att utveckla Din egen livskarta för att främja Din hälsa och livskvalitet.
För ett antal år sedan kom jag i kontakt med forskaren Cecilia Melder, som har använt WHO:s åtta teman för den existentiella hälsan för att kartlägga hälsan i olika grupper. Jag vill dela med mig av de olika teman och hur de påverkat min egen livskarta det senaste året. Nu till de åtta teman:
- Harmoni och inre lugn
- Upplevelse av sammanhang
- Existentiell styrka och kraft
- Tillit som livskraft
- Meningen med livet
- Upplevelse av helhet
- Upplevelse av förundran
- Förhoppning
Gunnel Lagerkvist är gästbloggare på Alkoless.se och skriver om Existensiell hälsa. Hon är utbildad sjuksköterska, St. Lukas-terapeut och konsult.