Hoppa till innehåll

Existensiell hälsa: Meningen med livet – del 6

  • av

Photo by Fischer Twins on Unsplash

’Mina allra första minnen från att fundera över min mening med mitt liv är, när jag skulle välja skolform i femte klass. Skulle jag söka in på Umeå Högra Allmänna Läroverk eller fortsätta fram till sju års Folkskola.
Min äldre syster valde Folkskolan och min bror Läroverket. För mig blev det Läroverket och Realskolan.
Meningen med livet just då blev att få en kunskapsbas, för ett kommande yrkesval och arbetsliv.
Efter Realskolan praktiserade jag inom förskola, omsorgerna, sjukhuset och i familj. Vad var då meningen med mitt liv?
Nästa val blev en yrkesutbildning. Jag ville bli lärare och blev sjuksköterska.
Det yrkesvalet gav mig ett meningsfullt arbetsliv, som jag haft stor glädje av som förtroendevald, ledamot i olika styrelser, ordförande i styrgrupper, föreläsare och ideell medarbetare.

Hur fann jag då meningen med mitt liv?

Mycket tidigt från söndagsskolan har jag funnit bönens kraft. Jag gick ut i skogen och talade med en kraft, som är starkare än mig själv. Genom inre samtal i ensamhet och stillhet formulerar jag min situation, vad jag vill och inte vill, vad jag är glad och tacksam över och det jag inte vet eller vill.
Dessa stunder hjälper mig att fatta beslut för mig själv.
Bönen, som började i det lilla och bara för mig själv, har nu lett till daglig bön för mina nära och kära och att även de ska finna och uppnå meningen med sina liv. De senaste tre åren är jag med en bönegrupp, som funnits i Umeå i 13 år.

”Bön för Umeå” och vi ber för Umeå och Umeåbornas mening för deras liv. Det sker varje lördag förmiddag och i samma kyrka mitt i stadens centrum.

Här kan du läsa de tidigare inläggen i de åtta grundstenarna för existensiell hälsa:

 

Gunnel Lagerkvist ägästbloggare på Alkoless.se och skriver om Existensiell hälsa. Hon är utbildad sjuksköterska, St. Lukas-terapeut och konsult.
Läs fler inlägg om existensiell hälsa här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.