Hoppa till innehåll

Rensa dig till ett lyckligare liv

Foto: Bino Storyteller

Minimalisttrenden startade för några år sedan i USA och växer sig allt starkare . Det handlar om att pryldetoxa och leva enklare. Bakom The minimalists  finns Joshua Fields Millburn som Ryan Nicodemus har hjälpt över 20 miljoner människor att leva  mer meningsfulla liv med mindre. Här en trailer till deras dokumentär som rullar på Netflix. Många fina tankeställare bjuder de på.

En annan av de stora bland minimalisterna är Joshua Becker som jag lyssnade till i Stockholm på Stora Hållbarhetsdagen för ett par år sedan.

– Till slut är det som att sakerna äger dig, än tvärtom. Du kommer upptäcka att du är mycket lyckligare utan en massa saker och får mer tid över till att göra det du vill, sa han.

Det här fördelarna med rensa ut:

 • Mindre stress.
 • Större bostadsyta.
 • Du behöver inte tjäna lika mycket pengar, då du inte konsumerar lika mycket som tidigare.
 • Sparar miljön.
 • Mindre städning.
 • Du blir lyckligare och nöjdare med vad du har.
 • Det blir dessutom lättare att hitta saker.

Låter det övermäktigt? Börja med att rensa ut en låda, en väska, hallen…sedan ger det sig allteftersom.

Tidigare inlägg i detoxserien:
Växla ned och få bättre sexliv
Stänga av jobbiga facebookvänner
Städa bort mobilens energitjuvar
Skriver ett tröstande brev till mig själv
Utvecklingssamtal med mig själv

10 kommentarer till “Rensa dig till ett lyckligare liv”

 1. Håller med om att det är en lättnad att rensa, slänga och konsumera mindre! Däremot är jag lite allergisk mot uttrycket ett ”lyckligare liv” – känns att lycka är ett rätt komplicerat ord och oftast handlar om relationer till Gud, mina medmänniskor och mig själv!
  Men såklart mindre prylar, mer tid ➡️ bättre relationer 😊! Tänkvärt!

 2. De här blir jag lite kallsvettig av, haha. Jag tycker inte att jag är materialist, men börjat man se sig omkring här hemma så har vi allt. Och lite till. Speciellt barnen! Men min hobby är inredning och barnkläder.. jag älskar de! Att bli inspirerad! Hur går de ihop för mig då? För inredning är väl just en sån sak som skulle kunna ”rensas bort” om man lever minimalistiskt.. de är ju totalt onödigt egentligen!

  1. Jag förstår att det är en utmanande tanke. Men det handlar mer om att konsumera hållbart, bra design som håller över tid. Kolla in filmen Minimalism på Netflix så får du en bättre bild.

 3. Såg filmen och absolut, den har många poänger. Själv har jag inspirerats mer till minimalism av Leo Baubata som driver bloggen Zen Habits. Rekommenderas till de som vill ha fler inspirationskällor.

  Jag körde faktiskt ett omöjlighetsprojekt 2015 som hette Cleanse 4 expansion, där jag avsåg att rensa igenom ALLT, både i mitt fysiska och mitt digitala hem. Misslyckades, så klart (lite grann poängen) men oj så lärorikt det var! Det bloggade jag om här: https://cleanse4expansion.wordpress.com (för det var också del av min utmaning, att blogga dagligen om min minst 15-minuter långa dagliga cleanse)

  1. Det är ju skitsvårt att rensa både när det gäller mentala och fysiska grejer. Det är en utmaning, det är ju därför vi drar oss för det. Människan är lat av naturen. Bra jobbat i alla fall. Jag ska kolla in din bloggutmaning.

 4. Det där är svårt. Jag tror vi har olika naturer, för en del kan minimalism vara en väg till en lyckligare tillvaro, för andra är det ett stress/prestationsmoment. Jag kommer alltid ihåg en replik ur filmen Boyhood, där mamman (Arquette) konstaterar att hon nu i fyrtio års tid samlat på sig prylar, och att hon de resterande fyrtio kommer att ägna åt att göra sig av med dem. Å ena sidan är det ett samhällsideal som går ut på att konsumera sig till lycka, å andra sidan är det en social/klassfråga. Den som växer upp hungrig kommer nog alltid ha mycket mat hemma senare i livet, om det är möjligt. Jag gillar idéen med att minska på konsumtion, men ser också hur komplex frågan är. Det som är rätt för mig är kanske inte rätt för dig, osv. Hur som helst, viktigt att diskutera och reflektera över.

  1. Jag tycker att filmen ger mer att fundera över vår konsumtion. Rekommenderas. Problemet är man hela livet får ”döstäda” både efter sig själv men även efter släkten. Det handlar inte bara om prylar utan om normer, företeelser och annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.