Hoppa till innehåll

Existensiell hälsa: Upplevelse av helhet-del 7

  • av
Upplevelsen av helhet för mig är att jag, som människa är hel. Mina tankar, känslor, viljestyrka, kropp, själ och ande är i balans och harmoni.
Då är jag hel.
För ett par år sedan var jag med om en skoterolycka i fjällen och fick en fraktur på svanskotan och många muskelbristningar på framför allt ryggen. Det gav mig stark smärta och blev till ett opraktiskt rörelsehinder genom muskelskadorna.
Då kände jag mig inte alls hel!
Först begränsade det mig att förflytta mig, men övergick till att de flesta vardagssysslorna blev svåra att genomföra. Allt tog mycket längre tid än vanligt och vissa arbetsuppgifter klarade jag inte av att genomföra. Eftersom jag hade svårt att sitta en längre stund, obekvämt att kliva ut och ur bil och buss, behövde jag få smärtstillande tabletter.
Skoterolyckan orsakade att helheten i kropp, själ och socialt blev kraftigt skadad under drygt ett år och ledde till olika strategier.

Lägga om livspusslet

Det tog mycket tid och kraft anpassa mig till en kropp, som inte var hel längre. Mitt vanliga livspussel måste läggas om, några bitar fungerade inte alls och nya behövde prövas på nytt sätt. Min familj fick kompensera mina olika bortfall och ambitionen för trädgården skruvades ned till ett minimum. Det kändes som både jag själv och min omgivning blev för snäv och det tog på att anpassa mig till en ny värld. En av mina lärdomar att det tog tid, energi och tålamod att hela det som gått sönder. Det var inte alls lätt att prioritera om och ibland bort med mina olika uppdrag och sysselsättningar.
Men det gav mig en nyttig läxa i tålamod, smärttolerans och gav mig tid för reflektion. Helheten brast och det har tagit tid att bygga upp en ny och annan.
Drivkraften blev min vilja att uppnå en ny balans och helhet till kropp, själ, ande och socialt.

Här kan du läsa de tidigare inläggen i de åtta grundstenarna för existensiell hälsa:

 

Gunnel Lagerkvist ägästbloggare på Alkoless.se och skriver om Existensiell hälsa. Hon är utbildad sjuksköterska, St. Lukas-terapeut och konsult.
Läs fler inlägg om existensiell hälsa här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.